top of page
Search
  • Writer's pictureVASILICA SIMONA DONCA

10 secrete pentru a vă face auzit în cuplu

1. Alegeți-vă momentul potrivit. Uneori aveți impresia că trebuie să fiți ascultat în clipa în care aveți un gând sau un sentiment. Însă partenerul dumneavoastră ar putea fi prins momentan în altă activitate - se uită la meci, pregătește cina, încearcă să adoarmă, lucrează ceva anume-sau ar putea să nu fie chiar atunci în dispoziția potrivită. Dacă începeți să vorbiți-iar el nu vă ascultă-întrebați „Mai bine vorbim cu altă ocazie?„

2. Tăiați din conținut. De multe ori, s-ar putea să începeți să vorbiți și să vă lăsați purtat de val. Partenerul dumneavoastră își pierde interesul și se distanțează. Nu ajunge nimic până la el. Nu încercați să țineți un discurs și să acaparați scena. Stabiliți care este esențialul și încercați să vă concentrați pe el.

3. Faceți o pauză și cereți părerea. Dacă simțiți că partenerul nu a ascultat de fapt ceea ce spuneți, încercați să-l întrebați:„Poți reformula ceea ce am spus?„ . Sau, dacă vă doriți ca partenerul să vă ajute să vedeți lucrurile diferit, ați putea spune:„Mă întreb dacă văd lucrurile corect„.

4. Nu catastrofați. Uneori, s-ar putea să vă gândiți că singura modalitate de a fi ascultat este să faceți ca totul să sune groaznic. Dacă vă distanțați și gândiți situația de la cap la coadă, s-ar putea ca unele lucruri despre care vorbiți să fie într-adevăr neplăcute, supărătoare sau pur și simplu o chestie de opinie personală.

5. Nu atacați. Nu veți avea șanse prea mari ca ascultătorul să vă asculte dacă discursul dumneavoastră constă într-o serie de atacuri și critici. Etichetarea partenerului(„idiot”, „tâmpit”, „infantil”) sau supra-generalizarea(„Întotdeauna faci asta”.) vor fi neproductive. Dacă faceți sugestii de schimbare („Ar ajuta dacă te-ai ocupa un pic mai mult de curățenie”), recunoscând în același timp anumite aspecte pozitive („Chiar apreciez că ajuți cu cumpărăturile.”), veți obține mai multă atenție și cooperare decât prin atacuri directe(„Ești cea mai egoistă persoană pe care am cunoscut-o vreodată”.)

6. Spuneți-i partenerului dacă vreți să rezolvați probleme sau să împărtășiți sentimente.

7. A asculta nu înseamnă și a fi de acord. Uneori avem impresia că un ascultător ar trebui să fie de acord cu tot ceea ce spunem și să fie la fel de supărat cum suntem și noi. S-ar putea să credem că aceasta este singura modalitate prin care celălalt ne poate arăta că ascultă cu adevărat. Acest lucru este însă greșit. A asculta înseamnă a auzi, a înțelege, a reflecta și a procesa informația. Pot să îți ascult gândurile și sentimentele fără a fi de acord cu punctul tău de vedere. Tu și cu mine suntem oameni diferiți. Nu înseamnă că nu îmi pasă de tine dacă nu sunt de acord cu tine.

8. Respectați sfaturile. Poate că sfaturile nu sunt de ajutor; poate că sunt iraționale. Însă dacă vreți să fiți ascultat, e bine să fiți dispus să îl respectați pe cel care vă dă sfaturi. Nu sunteți nevoit să urmați sfaturile sau să vă placă sfaturile respective.

9. Dacă prezentați o problemă, prezentați și o soluție.

10. Validați-l pe cel care vă validează. De ce să nu faceți un gest reciproc și să îi mulțumiți ascultătorului pentru timpul investit? Mulțumiți-i că îi pasă suficient de mult încât să vă asculte și să vă susțină.

Bibliografie

Leahy,R.L.(2017).Terapia centrată pe scheme emoționale. Editura ASCR, Cluj-Napoca.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Terapia ABA

Această terapie este esențial să se înceapă de la o vârstă mică, iar părinții trebuie să se implice în programul de recuperare și de...

Komentar


Post: Blog2_Post
bottom of page